150 - 164 165 - 179 180 - 194 195 - 209 210 - 224 225 - 239 240 - 254 255 - 269

С морска сол и вода срещу Бюргер

Добавена на: 23.05.2012 12:22
Брой 157
 
Историята на една учителка, която помага на хората, водена само от доброто си сърце
 

В последното предаване на проф. Мермерски по СКАТ се включи Радка Добревска от Варна. Тя предложи няколко изключително ценни рецепти на любителите на природната медицина, с което спечели симпатиите на мнозина. Тъй като обаче доста от хората не са успели да запишат точните пропорции, а интересът към тях е огромен, ги предлагаме и на читателите на „Десант“.
Радка Добревска от Варна е пенсионирана учителка. 37 години тя е всеотдаен преподавател по български език и литература, история и география.

Нейните майка и баба се занимават с билколечение и от тях добросърдечната жена наследява десетки рецепти. Някои от тях ще публикуваме и в следващите броеве на вестника.
Сега тя предлага няколко изпитани лично от нея и семейството й цяра, с които да се отървете от тежки болежки.

За болестта на Бюргер. Произхождам от бедно семейство. Баща ми на преклонна възраст изненадващо получи болки в пръстите на левия крак. Приеха го в болница с посиняване. Оказа се, че страда от болестта на Бюргер.
Приложиха му маса неефективни процедури – инжекции, мазила. Накрая му предложиха и операция. Двамата с майка ми обаче решиха да отидат на Хасковските минерални бани. Наистина от балнеолечението имаше ефект, но когато се прибраха, решиха да опитат и една чудна рецепта, която някой им бе предложил.

В 2 кофи морска вода (може и обикновена) се слагат 2 шепи морска едра сол. В едната водата трябва да бъде гореща (до търпимост), а в другата – студена (също до търпимост).
След като солта се разтвори, краката се слагат най-напред в горещата, а след това и в студената течност и така всяка вечер в продължение на месец.

Препоръчително е по време на тези процедури, вместо обикновената вода, да се пие отвара от пресни или сушени листа от праскова. Те се сваряват като обикновен чай, като препоръчителната доза е 2,5 до 3 литра на ден, в продължение на 2 месеца.
А на третия месец по същия начин се прави чай от шишарките на хмела.
Няколко месеца след това двата чая се редуват, докато от болестта не остане и следа.

Дъщерята на Радка пък получава тежка форма на синузит. Нищо не й помага. Като студентка вече, лекар от Добрич й препоръчва следната рецепта, която не само премахва заболяването, но й помага и при силна хрема.

В 50 мл коняк, който се поставя в тъмно стъклено шишенце, се слага медицински нишадър, с големина колкото царевично зърно. Разклаща се добре, до пълно разтваряне на кристалчетата. Оставя се да престои 2-3 дни, както от време на време пак се разклаща, така че да не остане неразтворено вещество.
Болният трябва да бъде легнал. Слага се по 1 капка от получения разтвор във всяка ноздра. След това главата се поставя между краката и се държи ниско, докато започне изтичането на секрет от носа. Хубаво е да се прави вечер, защото после не се излиза навън. Процедурата се повтаря до пълното изчезване на оплакванията.

За шипове, които причиняват световъртеж, се взима 50 мл йод от аптеката и 1 опаковка аналгин (в никакъв случай не се заменя с аспирин). Вечерта в тинктурата се пускат 10 хапчета, без да се счукват. Шишето се разклаща добре и се оставя да престои цяла вечер. На сутринта сместа трябва да е побеляла като мляко, ако леко жълтее, това значи, че йодът или аналгинът не са качествени и трябва да се разклати добре до пълно обезцветяване на тъмната течност, защото иначе ще пари на третираното с нея място.

С готовата смес се разтрива леко ошипения участък от тялото. Това може да се повтори и 2-3 пъти в разстояние на десетина минути, така че мазилото добре да попие в кожата. Намазването се прави всеки път, когато почувствате световъртеж.
При неудобни обувки се получават т. нар. кокалчета на пръстите, които правят невъзможно обуването на обувки.

Има едно цвете, което се казва Дебелец, заради плътните си тлъсти листа. Върховете им завършват с остро връхче, наподобяващо игличка. Иначе то прилича на зелка, като за лечебни цели тя трябва да бъде с диаметър поне 15-20 см. Откъсва се най-долното листо. Обелва се ципичката му и се полива с винен оцет. С оцета се намазва и болното кокалче. Процедурата се извършва вечер.


Декубитални рани (от залежаване)
За зарастването им се приготвя крем от 4 супени лъжици олио и 4 супени лъжици чист зехтин. Загряват се леко. Отделно се приготвят: 1 супена лъжица счукана на ситно чиста дъвка, 1 супена лъжица пчелен восък, настърган на ренде, 1 супена лъжица бял тамян, предварително счукан, които леко се загряват на огъня.
В същата тази последователност те се добавят към олиото и зехтина, като тамянът се поставя и се разбърква бързо. Сместа се прецежда през тройна марля и се държи в хладилника.


Начало

Как се отървах от перде на очите

Добавена на: 23.05.2012 12:19
Брой 157
 
Радка Митева (65 г.) от Габрово.
Преди 2 години получава лек инсулт,
 

след което започват проблемите с очите. Вижда размазани дори и най-едрите надписи.
Лекарите й обясняват, че има нещо като белтък в окото и за това заболяване няма лечение. С времето състоянието й започва все повече да се влошава.

Жената чува от стари хора, че когато на пролет се режат асмите, изтичащият от тях сок много помага за лечението на всякакви очни заболявания. Тя си набавя от лечебната течност на „плачещите лози“ и започва да си капва по 2-3 капки във всяко око всеки ден. След няколко месеца започва да вижда съвсем ясно и дори вече чете и дребните букви без очила.

Даниела Димова, излекувала отоци на очите си, съветва: Ако се събудите с подутини по лицето или тялото, през деня не се яде нищо солено. Непременно се пие чай от ленено семе и мляко. Не се употребяват много течности. Препоръчва се един сочен плод. Може да се приготви и отвара от боровинкови листа. Изисква се и повече движение. Вечерта се взима душ и се прави масаж с хавлиена кърпа.

Бонка Тасева от Ловеч разказва как се отървава от напукани пети:
Една моя братовчедка трябваше да работи на село в птицефермата. От изпаренията и от запрашеността на птичия тор тя получи на петите и на всички пръсти на ръцете си дълбоки и силно болезнени пукнатини, за които лекарите не й помогнаха. Но жената се излекува с една народна рецепта и напукването повече не се повтори.

Вечер преди лягане се накисват краката или пръстите на ръцете в топла вода, след което добре се почистват от надебелените краища и се подсушават. После пукнатините се запълват, дори и да са дълбоки, с машинна грес. Обвиват се с найлон и върху тях се нахлузват респективно чорапи или ръкавици за през нощта. На сутринта се почистват добре. Това се повтаря 2-3 пъти, до пълния ефект.

Донка Колева от Стара Загора пък се избавила от силно потене като избърсвала местата, където най-много се отделя пот, със суха кърпа. След това се прави настройка от листа на орех и с него се прави масаж.
Другият начин е с отвара от венчелистчета на роза, лайка или ягодови листа. Със запарката се изтривайте няколко пъти на ден.


Начало

В отговор на вашите въпроси

Добавена на: 17.05.2012 14:58
Брой 157
 
В почти пенсионна възраст съм. От няколко месеца страдам от заболяване на щитовидната жлеза.
 
Мои близки и роднини също имат проблеми, макар и самите заболявания да са различни.
Адриана Лазарова, Свиленград

Щитовидната жлеза е разположена върху предната повърхност на шията. Тя изработва хормони, необходими за нормалния растеж и развитието на човека. Йодът е своеобразен „строителен“ материал за тези хормони, Деветдесет на сто от всички заболявания на щитовидната жлеза при децата и шестдесет на сто от тези при възрастните са свързани именно с хроничния дефицит на йод.

Това състояние може лесно да се предотврати, като се осигури всекидневно постъпване в организма на необходимите количества от този микроелемент – 150-200 мг на денонощие. Това значи, че през целия си живот трябва да получим всичко на всичко 5 г йод, т. е. 1 чаена лъжичка.
Медицинският опит в много страни е показал, че най-простият и безопасен метод за запълване на този дефицит е употребата на йодирана сол в храната.

Дейността на щитовидната жлеза се контролира от специални структури на главния мозък – хипоталамуса и хипофизата.
Заболяването на щитовидната жлеза се проявява основно в 2 форми. Едната е нарушаване производителността на хормони, като количеството им е или по-голямо, или недостатъчно.
При втората се нарушава структурата й, като се увеличава размерът, образуват се възли в жлезата, локални уплътнение и т. н. Повишената функция на жлезата води до сърцебиене, отслабване и мускулна слабост. Това заболяване се нарича Базедова болест.

Рецепта 1 (за подобряване функцията на жлезата): настъргват се 2 супени лъжици тиква, 1 чаена лъжица мед и 2 капки йодна тинктура. Сместа се разбърква, разстила се върху марля и се прави компрес върху мястото на щитовидната жлеза. Процедурата се повтаря 60 дни.

Рецепта 2 (за възли на щитовидната жлеза): в продължение на 2 месеца се пие ленено семе на прах с мед. След това възелчетата изчезват напълно.

Рецепта 3 (за тумор на щитовидната жлеза): взема се кора от изсъхнала вишна, начупва се на малки парченца и се пълни плътно в еднолитров буркан. Залива се със спирт – може и с ракия или с водка. Това се прави само в крайната фаза на Луната.
Сместа се оставя да престои така 21 дни, като периодично се разклаща.
Пие се от настройката по 1 супена лъжица 3 пъти дневно, половин час преди ядене, докато свърши.

Казвам се Димитър Николов Ирикев, на 75 г., от с. Средногорци (Смоленско). През февруари миналата година ме оперираха от простата.
От 3 месеца чувствам силни болки в тестисите и всички лекарства, които са ми изписали досега уролозите, не ми помагат. Ще ви бъда благодарен, ако ми препоръчате някоя природна рецепта за този проблем.
Често след подобни операции настъпват доста усложнения. Някои хора не могат да контролират естествените си нужди, други не могат въобще да уринират, трети пък, като в този случай, получават силни болки.
Основното, което трябва да се направи, е да се настържат картофи. Наръсват се отгоре със сода бикарбонат и се прави компрес на тестисите.


Начало